Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

Pár jele annak, hogy számítógépünket meghackelték!


Egyetlen szokatlan dolog még nem elég ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: feltörték a számítógépet!

A leggyakrabban több, különböző jel együttes megléte utal arra: feltörték a gépünket!

Ha a következők közül több is igaz a gépünkre, elég valószínű, hogy támadás áldozatává váltunk.

 
hacker-960x640

1. A vírusirtónk nem működik

Ha nem mi kapcsoltuk ki a vírusirtó programot, de azt vesszük észre, hogy nem működik, a számítógépünket valószínűleg feltörték, vagy épp próbálkoznak vele. Az esetek túlnyomó részében ez az első lépés, amit a hackerek tesznek, így sokkal könnyebben hozzáférhetnek a fájljainkhoz, jelszavainkhoz, fiókjainkhoz. De az is gyanús, ha a megszokottól eltérő üzeneteket küld az antivírus programunk.

2. Nem működnek a jelszavaink

Mindenkivel előfordulhat, hogy olykor-olykor elfelejti egy ritkán használt oldal vagy emailfiók jelszavát. Az viszont már egy jel, ha egy mindennap használt nem működik.

3. Magától megnő az ismerőseink száma, új felhasználói fiókok jelennek meg

Gyanakodjunk, ha a gépet bekapcsolva egy új felhasználó ikonjára bukkanunk, vagy a Facebookra való belépés közben begépelt email-címünk alatt teljesen ismeretlenek is felbukkannak.

Ha a közösségi oldalakra belépve azt látjuk, hogy jóval több ismerősünk van, mint amennyit mi magunk bejelöltünk vagy visszaigazoltunk, akkor valószínű, hogy feltörték a fiókunkat és spamek küldésére használják.

4. Új ikonok jelennek meg és olyan programok futnak a gépen, amiket nem mi telepítettünk

A leggyakrabban erre úgy derül fény, hogy egy program engedélyt kér tőlünk, hogy változtatásokat végezhessen a számítógépen. Mindezt úgy, hogy nem telepítettünk vagy frissítettünk semmilyen alkalmazást. A böngésző indításakor új ikonokat, alkalmazásokat láthatunk ilyenkor a címsor alatti sávon.

5. Önállóan mozog a kurzor

Ez egy tipikus jele annak, hogy valaki távolról hozzáfért a géphez, és épp programokat telepít, vagy fájlokat emel el.

6. Nem működik megfelelően a nyomtató

A rosszindulatú támadások nem csak a laptopokat vagy az asztali gépeket nem kímélik, az ezekhez csatlakoztatott eszközöket sem. Például, ha a nyomtató megtagadja a nyomtatást, magától nyomtat, vagy teljesen mást, mint amit mi szeretnénk, akkor ez egy újabb jele a lehetséges támadásnak.

7. Olyan oldalak nyílnak meg, amiket nem is mi nyitottunk

Ha a böngésző kezdőoldala váratlanul megváltozik, vagy olyan oldalak töltődnek be, amiket nem akartunk megnyitni, nagy eséllyel meghackeltek minket. Erre utaló jel lehet még az is, ha Google-keresés közben teljesen más eredményeket ad ki, mint amire rákerestünk.

8. Olyan információkat találunk magunkról, amiket nem mi osztottunk meg

Időről időre érdemes saját magunkra rákeresni a Google-ban, és ha olyan információra vagy oldalra bukkanunk, amihez semmi közünk nincs, akkor ellopták az adatainkat és vélhetően vissza is éltek vele. Például vírust tartalmazó levelet küldenek a nevünkben az ismerőseinknek.

9. Magától működik a webkamera

Ha a kamera működését jelző fény magától villog vagy világít, épp felvétel készül rólunk. Ilyen esetben indítsuk újra a számítógépet, és ha 10 perc elteltével is ez történik, áramtalanítsuk a készüléket.

10. Nagyon lassú a gépünk

Abban az estben, ha a legegyszerűbb műveletek is jóval tovább tartanak, mint előtte, vagy drasztikusan csökken az internetkapcsolat sebessége, nagy eséllyel nem egyedül használjuk az eszközt.

Mivel előzhetjük meg a támadást?

  • A legfontosabb, hogy használjunk megfelelő vírusirtót és lehetőleg ne próbaverziókat.
  • Ahol lehet, állítsunk be kétlépcsős azonosítást (SMS-ben küldött jelszó, emailes megerősítés). Például a Facebookon és Gmail-fióknál is.
  • Ha észrevesszük, hogy visszaélnek az adatainkkal, azonnal forduljunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ahogy akkor is, ha adathalász oldalakat találunk (olyan weboldal, ahol indokolatlanul sok személyes adatot kérnek el).
  • Töröljük az összes ismeretlen vagy használaton kívüli programot a gépünkről,
  • Havonta változtassunk jelszót.
  • Időről-időre készítsünk mentést az adatainkról.
  • Amennyiben nem tudjuk a vírusirtóval megtisztítani a gépet, akkor építsük újra a rendszert. Ha egyedül nem megy, akkor szakember segítségével

Forrás: https://ripost.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!