Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

Megérkezett a Wifi 6 szabvány (802.11ax)


Hamarosan hazánkban is elérhetők az új Wi-Fi 6 routerek. Az elnevezésben a 6-os szám a Wi-Fi szabványok hatodik generációját jelenti, amelyet 2018-ban mutattak be, főként a vezeték nélküli, hálózati torlódások okozta problémák megoldására.

A Wi-Fi 6-ot úgy alakították ki, hogy maximálisan kielégítse a magas minőségű hálózati kapcsolat iránti szükségletet, amelyet nagy méretű alkalmazások és filmek, videó telefonálások, valamint online játékok generálnak.

adventure-2345835_1920

Öt évvel korábban a 11ac Wi-Fi (azaz a Wi-Fi 5) már 2,8-szor gyorsabb sebességet produkált az elődjéhez képest, de az okos otthon eszközök és az IoT elterjedésének köszönhetőn a Wi-Fi új kihívásokkal szembesült. Míg a Wi-Fi 5 a sebesség növelésére összpontosított, addig a Wi-Fi 6 az egyidejű eszközkapcsolatot is támogatja a vezeték nélküli hálózati élmény csökkenése nélkül.  

Vegyük hát sorra a 6 okot, amiért érdemes Wi-Fi 6 routert vásárolni!

Természetesen gyorsabb


A Wi-Fi 6 stream sebességét 1,2 Gbps-ra emelték, ami 20%-kal gyorsabb, mint egy gigabites Ethernet-kábellel történő csatlakozás során. Ha az elméleti maximális sebességet vesszük figyelembe, akkor a Wi-Fi 6-tal 9,6 Gbps sebesség érhető el, a Wi-Fi 5 ehhez képest 6,9 Gbps-ot produkálhat (laboratóriumi körülmények között). S bár a legtöbb kliens eszköz nem támogatja ezt a sebességet, hiszen 8 antennára és hatalmas mennyiségű energiára lenne szüksége, az 1 Gbps-nál nagyobb vezeték nélküli sebesség továbbra is 3 előnyt kínál: 

 1. Végre elérhetővé válik a teljes gigabites internet-sávszélesség vezeték nélkül – természetesen egy eszközön, egy időben.
 2. Több eszköz oszthatja meg a nagysebességű Wi-Fi-t egyidejűleg, mivel a nagy sávszélesség nem egy kliensnél összpontosul.
 3. Az intranet vagy az otthoni hálózat vezeték nélküli módon használja a gigabites szolgáltatást. Ez megkönnyíti és könnyebbé teszi a fájlok felhasználók közötti továbbítását

tplink-archer-ax6000

Egyidejűleg több eszköz elérését támogatja

Manapság az otthoni készülékek átlagos száma 10 feletti. Ez a szám várhatóan néhány év alatt több mint 20-ra növekszik. Ha további eszközöket adunk a hálózathoz, a teljesítmény általában csökken, mivel a routerek egyszerre csak egy eszközzel tudnak kommunikálni (bár a MU-MIMO technológia akár 4-gyel is lehetővé teszi az egyidejű kommunikációt). Ez várakozásra késztet más eszközöket, sebességcsökkenést okozva. 

A Wi-Fi 5 küzd az ily módon felmerülő problémák megoldása érdekében – a videók letöltése miatt a játék szakadozhat, vagy a videó telefonálás rossz minőségű lehet, mert valaki éppen 4K filmet streamel. 

A Wi-Fi megosztás élvezetessé tétele érdekében a Wi-Fi 6 az OFDMA technológia révén rohamosan javítja a csatlakoztathatóságot. Az OFDMA kiszámítja az egyes kliensek sávszélesség-igényét, amely lehetővé teszi több kliens számára az adatok egyidejű küldését vagy fogadását, így a Wi-Fi teljesítménye zökkenőmentes marad.   

Képzeljünk el egy teherautókonvojt, amely adatokat szállít. A Wi-Fi 5 alatt egy teherautó csupán egy személy adatait hordozza. Az új technológia révén viszont minden teherautó több ember adatait képes szállítani, mindaddig, amíg elegendő hely áll rendelkezésre. Ez leginkább a kisméretű adatcsomagokat használó alkalmazások minőségét javítja, különösen a játék és streaming szempontjából, mivel csökkenti a késleltetést és javítja az átlagos sebességet.  

A MU-MIMO-t a Wi-Fi 5 során mutatták be, és lényege, hogy legfeljebb 4 adatfolyamot engedélyez a különböző eszközök számára. Ezeket úgy kell elképzelni, mint 4 autópályát, amelyen az említett kamionok közlekednek, azonban csak egy irányban (lefelé).

A Wi-Fi 6 esetén a stream-ek száma megduplázódott, így jelenleg 8 “autópálya” található az eszközök számára az egyidejű csatlakozáshoz, és a MU-MIMO működik mind a felfelé, mind a lefelé irányuló kapcsolatok során.

Még biztonságosabb

A Wi-Fi 2004 óta használja a WPA2-t ajánlott biztonsági protokollként. A WPA2 feltörhető – a hackerek adatokat gyűjthetnek a Wi-Fi adatfolyamokból, és többmillió kombinációt kipróbálhatnak egyetlen jelszó kiszámításához. A megfelelő egyezéssel a hacker csatlakozhat a Wi-Fi hálózathoz, így az adatok hozzáférhetővé válhatnak. Ezért javasolják az olyan véletlenszerű jelszavakat, amelyek különböző karakterek kombinációjából állnak (pl. Ypm!dE^*B@9J0w$), de ezekre ugyebár nehéz emlékezni, valamint könnyű elgépelni őket. 

A WPA3 megoldja ezt a problémát, mivel minden adatátvitelkor úgynevezett élő jelszó jön létre. Az adatokhoz illeszkedő jelszó a következő továbbításnál már nem érvényes, így a hackereknek Wi-Fi eszközökkel való együttműködés során kell kitalálniuk azt. Ráadásul a Wi-Fi-eszközök blokkolhatják a hacker eszközét, ha túl sokszor kudarcot vall rossz jelszó próbálgatásával.  

Energiahatékony

WiFi-6-certified-badge-1280x720
A Wi-Fi 6 két új energiahatékony funkcióval bővült. Az első a Target Wake Time, mely az egyes készülékek átviteli ciklusát ütemezi. A mobil eszközök antennájukat kikapcsolva tudják tartani, és csak a routerrel egyeztetett időpontokban kapcsolják be, ezáltal több energiát spórolnak.

A Wi-Fi 6 ezen kívül lehetővé teszi a nagysebességű 160 Mhz-es hálózat mellett az energiatakarékos 20 MHz-es adatfolyam párhuzamos fennmaradását. A Wi-Fi 5 esetében, amint a sávszélességet 80 MHz-re állítják, minden eszköz ugyanazt a sebességet tartja fenn ugyanazon sávszélesség mellett. Ez nem előnyös az IoT eszközök (szenzorok, wireless kamerák) számára, mert nincs szükségük nagy sebességre, ugyanakkor hosszabb akkumulátor-élettartamot igényelnek.

Meglévő eszközökkel is működik

A Wi-Fi 6 teljes mértékben kompatibilis a régebbi Wi-Fi szabványokkal – extra beállítások nélkül. Viszont a Wi-Fi 6 router megvásárlása javítja a meglévő Wi-Fi eszközök hálózati élményét is, mivel a legújabb routerek csúcstechnikai hardvere felülmúlja a korábban rendelkezésre álló eszközöket.

Hamarosan beszerezhető

WiFi-6-is-Finally-Here-First-Device-Certified
A Samsung, Dell és Razer már a legújabb termékeibe is beépítette a Wi-Fi 6 támogatást, és az iPhone 11 is támogatja a Wi-Fi 6-ot. Persze nem feltétlenül kell laptopot vásárolni csak azért, mert rendelkezik Wi-Fi 6-tal, de egy router esetleges cseréjénél mindenképpen érdemes megfontolni a Wi-Fi 6-ot, mert: 

 1. A Wi-Fi 6 routerek a legújabb CPU-t és chipsetet használják, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint egy Wi-Fi 5 router ugyanazon az áron.
 2. A Wi-Fi 6 routerek több futó (running) memóriával rendelkeznek, mint a hasonló árú, korábbi szabványú társaik, vagyis több adatot hordozhatnak több alkalmazás számára.
 3. A Wi-Fi 6 router nagyobb valószínűséggel ad magasabb vezeték nélküli sebességet, ha több eszköz csatlakozik egyidejűleg, mint az azonos vagy nagyobb sebességű Wi-Fi 5 router. 
 4. A Wi-Fi 6 routerre való csere azonnali haszonnal jár az Ön otthona számára, és a következő öt vagy több évben nem szükséges új routert vásárolni.

Hamarosan hozzájuthatunk a következő generációs Wi-Fi-hez. Például a TP-Link Archer AX6000 – a leginkább megfizethető és a legfejlettebb kategóriába sorolva – kiváló lehetőség a Wi-Fi jövőjének biztossá tételére.

További Wifi 6 szabvánnyal rendelkező eszközök:

 1. Asus RT-AX88U Dual Band 802.11ax
 2. Asus ROG Rapture GT-AX11000 Tri-Band Wi-Fi Gaming Router
 3. ASUS AiMesh AX6100 Wi-Fi System
 4. D-Link AX6000 Ultra Wi-Fi Router DIR-X6060
 5. Netgear Nighthawk AX8 (RAX80)
 6. Netgear Nighthawk AX12 (RAX120)
 7. Orbi with Wi-Fi 6
 8. TP-Link Archer AX11000 Tri-Band Wi-Fi Gaming Router

Forrás: https://computerworld.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!