Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

ERP, CRM, DMS, MIS, CMS, Ticketing


Lehet, hogy Ön is el-elolvas 1-1 cikket az oldalon, de nem teljesen érti azokat, mert nincs tisztában azzal, hogy mi is az az ERP vagy mi az a CRM esetleg MIS vagy DMS. Lehet, hogy nem figyelünk azokra, akik próbálnak ebbe a környezetbe bejönni, de az idegen szavak és rövidítések elriasztják őket.

Mi az a vállalatirányítás, vállalatirányítási rendszer?

A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes szoftver, amely képes kiállítani egy vállalat kimenő számláit. Amennyiben csak erre lenne képes, úgy számlázó rendszernek hívnák, tehát egy vállalatirányítási rendszer jóval több, mint egy számlázó szoftver, de lényegében ez az alapja. A vállalatirányítási rendszer együtt kezeli a vállalat kimenő és bejövő számláit, kezeli a vállalat pénztári, banki nyilvántartásait, valamint képes ellátni a szakmai feladatok alátámasztását is számítógépes rendszeren. És fontos, hogy az egészet egyben (integráltan) kezeli, hogy egy adatot ne kelljen több helyen is rögzíteni. Általában főkönyvi modullal is kiegészítik, és a vállalat egészét átszövi.

 

Mi az az ERP?

erp-system

Az ERP egy angol rövidítés, amely az Enterprise Resource Planning megnevezésből (magyarul: Vállalati Erőforrás Tervezés) származik. Az ERP-t általánosságban vállalatirányítási rendszerekkel azonosítják. Amikor ERP-ről beszél valaki, úgy az elmélet mögötti számítógépes rendszerre gondol, általában.

 

Mi az a CRM?

crm-system

A CRM szintén egy angol rövidítésből, a Customer Relationship Management megnevezésből (magyarul: Ügyfél Kapcsolat Menedzsment) származik. A vállalatirányítási rendszerek (ERP) részét képezhetik ezek a CRM rendszerek. A CRM rendszer önmagában is képes működni, de a legtöbb vállalatirányítási rendszernek is része a CRM, mert enélkül a piacon már életképtelen lenne a dolog. A CRM olyan önállóan, vagy más rendszer részeként működő számítógépes szoftver, program, amely kezeli a cég és az ügyfelek közötti kommunikációt. És ezeket az adatokat felhasználja annak érdekében, hogy az üzletet bővíteni, növelni, profitábilissá lehessen tenni.

 

Mi az a DMS?

dms-system

A DMS szintén egy angol rövidítésből, a Dealer Management System megnevezésből (magyarul: Kereskedői Menedzsment Rendszer) származik. A DMS rendszerek azoknak a vállalatirányítási rendszereknek a csoportja, amelyek kifejezetten gépjármű márkakereskedők részére készültek. Bár ezt a rövidítést használják a Document Management System megnevezésre is.

 

Mi az a MIS?

missystem

A MIS szintén egy angol rövidítés, mégpedig a Management Information System (magyarul: Vezetői Információs Rendszer) szavak rövidítése. A vállalatirányítási rendszerek részét képezik ezek a modulok, amelyek általában vezetői információk kinyerésére szolgálnak. Legtöbb riportokon, jelentéseken keresztül tájékoztatja a cég vezetőit a cég működéséről. Ilyen típusú rendszereket önállóan is lehet telepíteni, akkor általában valamilyen más szakmai rendszerből nyerik ki az adatokat és a platformot jelentik a vezetők számára, hogy egységesen láthassák, elemezhessék az adatokat.

 

CMS, avagy Tartalomkezelő rendszer

cms-system

A CMS magyarul tartalomkezelő rendszer, az elnevezésből pedig következik, hogy segítségével a tartalmaidat tudod létrehozni vagy változtatni. A legfőbb erénye, hogy ezt saját magad meg tudod tenni, és nem kell szakemberhez fordulnod. A CMS tulajdonképpen egy webes szoftvercsomag a weboldalad kezeléséhez. A régi oldalak módosítása mellett lehetőséget nyújt új oldalak kialakítására is.

Egy CMS-t kifejezetten arra terveznek, hogy segítségével létrehozz, szerkessz, elrendezz és közzé tegyél különféle tartalmakat a weben. Jellemzően könnyen érthető és használható a felhasználói felületük, legalábbis egyszerűbb, mint ha a kódot kellene megváltoztatnod. Könnyen beállítható vele a megfelelő hozzáférési jogosultság különböző felhasználók számára.

A CMS-en belül tárolni is tudod valamennyi tartalmad, melyet már elkészítettél, de olyat is, amelyet a jövőben tervezel publikálni. Egyszerűen áttekinthető, hogy mit tettél korábban közzé, mi az, ami be van ütemezve egy későbbi megjelenésre, és mi az, ami még csak vázlat. A legtöbb CMS segítségével az egyes tartalmak változásai is követhetők, vagyis látható, hogy az egyes verziók miben térnek el egymástól, illetve vissza is állítható a tartalom egy korábbi állapotába.

  • vállalati szintű tartalomkezelő rendszer (ECMS)
  • webtartalom-kezelő rendszer (WCMS)
  • dokumentumkezelő rendszer (DMS)
  • mobil tartalomkezelő rendszer (MCMS)
  • komponens tartalomkezelő rendszer (CCMS)
  • digitális vagyonkezelő rendszer (DAM)
  • oktatási tartalomkezelő rendszerek (LMS)

 

Mi a ticketing rendszer?

ticketing-system

A ticketing rendszerek alapvetően az IT szektorból induló, az egyes szoftverek felhasználóitól érkező hibabejelentéseket kezelő rendszert jelentették, illetve jelentik még ma is – ötvözve a mai technológiák adta lehetőségekkel. Ezeket a megoldásokat más, az IT – hoz viszonylag közelálló, magas technológiai igényű szolgáltató iparágak (pl. ICT, bank és pénzügyi szektor) hamar átvették, mivel az ügyféligények kezelését ezen szektorokban is nagyban megkönnyíti egy jó ticketing rendszer használata. Természetesen ezen iparágakban különféle más ügyfélszolgálati megoldásokkal együtt került alkalmazásra a ticketing, hogy a technológia iránt kevésbé fogékony ügyfelek számára is kellő támogatást legyen lehetséges biztosítani.

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu


Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!