Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

A legjobb ingyenes programok új PC-re, notebookra.


Ma azoknak készítettünk válogatást, akik az elmúlt hetekben új számítógéppel gazdagodtak. Nekik mutatjuk meg, melyek szerintünk a legjobb ingyenes programok új PC-re, notebookra.

A legjobb ingyenes programok új PC-re

Bár az összeállítás elsősorban windowsos PC-t használóknak szól, tulajdonképpen a macesek is nyugodtan olvashatnak tovább, mert az itt bemutatott program kb. 90% cross-platform, vagyis használható Windowson, macOS-en (sőt, némelyik Linuxon) is.

Internetezés: Chrome vagy Firefox

firefox-vs-chrome-comparison-hero-2-5bc52ad6c9e77c005164e3e8

Kezdjük az egyik legfontosabb dologgal: az internetezéssel. Egészen pontosan a webes tartalmak böngészésével, amelyhez a legjobb választás jelenleg szerintünk a Chrome böngésző, de ha valaki működőképes alternatívát keres, annak ott a Firefox. A legrosszabb, amit jelenleg tehetünk, ha megmaradunk a Windows 10 saját Edge böngészőjénél, amely számos oldal esetében képtelen a megfelelő megjelenítésre. Mellesleg a Microsoft is hamarosan Chromium motorra vált majd a Chrome-ban a sajátja helett, így onnantól ez a gond megszűnik. Addig viszont ott a Chrome, amely megannyi kiegészítővel bővíthető, így teljes kényelemben és alapvetően biztonságosan barangolhatunk az online világban. Mellesleg bővítés terén a Firefoxnak sincs oka szégyenkezni. Sajnos a sokoldalúságért cserébe mindkettő elég rendszerigényes darab, viszont gyorsak és megbízhatóan működnek.

Irodai munkák: LibreOffice, FreeOffice

freeoffice-2018-2

libreoffice

Ha szövegszerkesztés, táblázatkezelés, esetleg prezentációk készítése a feladat, akkor két nagyszerű ingyenes irodai csomagot is tudunk ajánlani. Az egyik a LibreOffice, amely akár céges használatra is teljesen ingyen rendelkezésre áll, magyar nyelven, s nem túl szép, de használható felülettel. Mindent tud, amire szükségünk lehet ezen a területen. A másik alternatíva az otthoni használatra ingyenes FreeOffice, amely szintén teljesen magyar felülettel használható, s nagyon gyors, sokoldalú irodai csomag.

Feltétlenül érdemes vele megismerkedni, mert sokkal gyorsabb, mint a LibreOffice és sok szempontból egyszerűbben használhat. Jobban emlékeztet a kategória etalonjának számító Microsoft Office alkalmazások felületére (választható a “régimódi”, vagy a szalagos elrendezés is), működésére.

Jegyzetelés: Evernote, OneNote

Evernote-vs-Onenote-800x399

Maradva még kicsit a produktivitásnál: egy jó jegyzet alkalmazás sem hátrány, ha mindig kéznél van. Erre a célra az Evernote vagy Microsoft OneNote alkalmazásokat tudjuk ajánlani. Mindkettő all-in-one szoftver ezen a területen, vagyis mindent tudnak, ami jegyzetek készítése kapcsán szóba jöhet. Akár dokumentum-menedzserként is remekül alkalmazhatók.

A OneNote teljesen ingyenes, míg az Evernote sajnos csak részben, de átlagos felhasználásra az ingyen igénybe vehető funkciók is bőven megteszik, s még így is az egyik legbőségesebb eszköztárat kínálja a kategóriájában.

Fájlkezelés: 7-zip, FreeCommander

freecommander_story

7zip-security-logo-2

Egy számítógép használata során nem nagyon úszhatjuk meg, hogy legalább néha-néha ne kelljen tömörített fájlokkal dolgoznunk. Ha más nem, egy letöltött, vagy e-mailben kapott pakk kicsomagolása biztosan feladatrészül jut majd. Ehhez nagyon jó választás a gyakorlatilag minden elterjedt tömörített fájlformátum (RAR, ZIP stb.) kicsomagolására alkalmas 7-zip. Extraként pedig ZIP vagy 7z (7-zip) formátumú archívumokat is létrehozhatunk vele. Utóbbiak nagyon hatékony tömörítést kapnak, s könnyedén létrehozhatók vagy kicsomagolhatók bármilyen rendszeren.

Ha a Windows Intéző nem a szívünk csücske, akkor választhatunk ingyenes fájlkezelőt is. A Total Commander lenne a legjobb talán Windowson, de az ugyebár csak shaeware, tehát valójában illene megvásárolni (még ha a készítők voltak is olyan nagylelkűek, és nem jár le a próbaüzem). A FreeCommander viszont teljesen ingyenes és remekül vegyíti a Norton Commander által meghonosított két ablakos elrendezést és az Intéző windowsos látásmódját.

Digitális festészet, rajzolás: Krita, Gravit Designer

gravit-designer

1200px-Calligrakrita-base.svg

A számítógép tökéletes választás, hogy kiéljük művészi hajlamainkat. Ehhez a Gravit Designer nevű vektorgrafikai szoftver, vagy a Krita nevű digitális festő- és képszerkesztő program lehet a legjobb választás.

Képszerkesztés: GIMP, Paint .NET

PaintNET-Plugins-Intro 1024px-The_GIMP_icon_-_gnome.svg

Ha fotóretusálásra adnánk a fejünket, akkor a fenti két rajzprogram mellé érdemes telepíteni a GIMP vagy a Paint .NET valamelyikét. Utóbbi jobban idomul a hagyományos Windows felülethez és sokkal egyszerűbben használható, mint a GIMP. A GIMP ugyan bűnronda és kissé áttekinthetetlen, de cserébe döbbenetesen sokat tud. Szinte kiválthatunk vele egy Photoshopot.

Képmenedzselés, csoportos szerkesztés: XnView, XnConvert

app-xnview-512

A fotók egyenkénti retusálása mellett olykor jól jöhet egy kis segítség a képfájlok tömeges átalakítására, sőt, képgyűjteményünk menedzselésére is. Utóbbira tökéletes választás lehet az XnView nevű program, amely amellett, hogy kényelmes képmenedzser felületet biztosít, még alapvető képszerkesztő funkciókkal is rendelkezik. Ha csoportos képkonvertálásról, átméretezésről, metaadatok módosításáról, vízjelezésről stb. van szó, akkor az XnView “rokona”, az XnConvert kell majd, amely mindezt – s megannyi más hasonló feladatot – könnyedén megoldja.

Hangszerkesztés: Ocenaudio, Audacity

images ocenaudio

Az egyik legjobb ingyenes hangszerkesztő program szerintünk az Ocenaudio, amely nálunk is szinte minden nap bizonyít, ha hangfelvételeket kell készíteni mikrofonnal, majd megvágni azokat, vagy esetleg e-learning tananyagok narrációit kell “vagdosni”. Letisztul felület és gyors működés jellemzi, ráadásul minden fontos funkciót és FX-et beletettek a készítők. Alternatívaként jó választás lehet a szintén ingyenes és nagy múltú Audacity is.

Videók letöltése: 4K Video Downloader, XVideoServiceChief

13-14-02-logo3579b

Ha valaki szeretne online videókat letölteni a számítógépre, annak tudunk ajánlani erre a célra két nagyszerű, ingyenes megoldást. Az egyik a 4K Video Downloader, amely ugyan csak részben ingyenes, de az alap funkciói bőven lefedik az átlagos felhasználás szükségleteit (egyenként tölthetünk le vele videókat a népszerű videomegosztókról). Cserébe a program használata rendkívül egyszerű. Ha valaki teljesen ingyenes szoftverre vágyik, annak jó választás lehet az XVideoServiceChief, amely több száz ismert és kevésbé ismert online videomegosztóról képes videókat letölteni, akár csoportosan is. Ráadásul ezeket akár át is konvertálja más formátumra, ha a szükség úgy hozza.

Hang- és videokonvertálás: Adapter

Adapter-Icon-1500x1500-icon-medium

Maradva még kicsit a videóknál és hangoknál: nem árt a gépre egy jó konvertáló program sem ezekhez. Az egyik legjobb ajánlat manapság az Adapter, amely teljesen ingyenes, s szinte bármilyen hang- és videoformátum konvertálására alkalmas.

Videoszerkesztés: Hitfilm Express

hitfilm-express-video-editor

Mi is maradt még ki a videókat illetően? Nos, természetesen a saját videofelvételek vágása, effektezése. De nem gond, erre is van megoldásunk kapásból: a Hitfilm Express. Ez egy ingyenes, mégis professzionális eszköztárral rendelkező videoszerkesztő program, amely az alapvető szerkesztőfunkciókon túl még speciális effektekkel is segíti a munkánkat.

Videók lejátszása: VLC Media Player

_News_vlc_media_player

Immár letöltöttünk, megvágtunk, átkonvertáltunk minden videót, itt az ideje valamivel lejátszani ezeket. Véleményünk szerint a legjobb videolejátszó szoftver Windowsra jelenleg a VLC Media Player, amely gyakorlatilag ismer minden videoformátumot, így teljesen mindegy, hogy DovX, MKV, mp4 stb. anyagokról van-e szó, ez a program garantáltan elbír velük, feliratostul, több hangsávostul. Ráadásul egy halom – kissé rejtett – extra funkcióval is rendelkezik.

Zenelejátszás: Spotify, iTunes, MusicBee

musicbee

itunes_0

open-graph-default

Ha zenéről van szó, két ingyenes alkalmazás jöhet szóba leginkább. Ha nincs saját gyűjteményünk, akkor a Spotify lesz a megfelelő választás, amely egy gyors ingyenes regisztrációval gigantikus zenegyűjteményhez biztosít hozzáférést. Igaz, cserébe néha el kell viselni egy-egy reklámot, de ez csak pár másodperc kiesés és utána folytatódik a zenedömping. Ha saját zenegyűjteményünk van, akkor annak menedzselésére és lejátszására jó választás lehet – pláne ha iPhone-unk is van – az Apple ingyenes iTunes alkalmazása is (Windows 10-re van már belőle Windows Store-os verzió is), de talán még jobb a MusicBee, amely igen sokoldalú és kényelmesen használható zenelejátszó.

Biztonság: Enpass, Malwarebytes

Malwarebytes_Logo_(2016).svg

g7cKemo7_400x400

Az Enpass nevű jelszómenedzser alkalmazás legújabb verziója, amely segíthet abban, hogy jelszavaink, PIN kódjaink, bankkártya adataink teljes biztonságban tárolódjanak el a számítógépen, vagy akár több eszközről elérhető módon a felhőben is. Ez a program talán a legjobb választás jelenleg erre a célra. Az Enpass 6 innen tölthető le Windowsra. A vírusok ellen a Windows 10 saját biztonsági megoldása is megbízható védelmet nyújthat, ráadásul nem lassítja le a gépet úgy, mint az utólag telepített vírusvédelmi szoftverek nagyrésze. Így adott esetben megelégedhetünk azzal is, ha ezt bekapcsolva és állandóan frissen tartjuk. Azonban olykor nem árt egy alaposabb “kivizsgálás” sem, nem csúszott-e át valami a pajzson. Erre a célra jó választás lehet a Malwarebytes antivírusa, amelynek ingyenes változata ugyan nem nyújt folyamatos védelmet, viszont bármikor elindíthatjuk manuálisan, s ilyenkor az egyik legmegbízhatóbb víruskergető motor nézi át a rendszert.

Távsegítség: Teamviewer

teamviewer

Végül egy kis segítség azoknak, akik még teljesen újak a számítógéphasználat területén. Nekik azt javasoljuk, hogy telepítsék (vagy ismerősükkel telepíttessék) a Teamviewer nevű alkalmazást, amely személyes használatra teljesen ingyenes. Így a családtagok, ismerősök – természetesen csak engedéllyel – távolról (interneten keresztül) is hozzáférhetnek a géphez és segíthetnek megoldani problémákat, elhárítani esetleges hibákat, vagy éppen telepíteni egy felmerülő feladatra valamilyen új szoftvert és megmutatni annak használatát.

Forras: https://techwok.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!