Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

A legjobb ingyenes programok tanuláshoz.


Bár legtöbbször a munkával és szórakozással kapcsolatban mazsolázunk a szoftverek és online szolgáltatások között, azért ezeknél eleve van átfedés a tanulással is. Így aztán időszerűnek tűnt, hogy friss válogatással szolgáljunk a tanulni vágyóknak is. Íme a – szerintünk – legjobb ingyenes programok diákoknak a tanuláshoz.

A legjobb ingyenes programok diákoknak a tanuláshoz

Ez a válogatás persze korántsem lesz teljes, mert egy ilyen témában sajnos csak abbahagyni tudtuk a szemezgetést, végleg befejezni nem. Szóval mi is tudnánk sorolni még egyéb hasznos alkalmazásokat, de talán így is sikerült egy helyre válogatni azokat, amelyek a leginkább szükségesek a tanulással kapcsolatos feladatok elvégzésére.

OneNote vagy Evernote

Néha úgy érezzük, vesszőparipánkká váltak e programok, de a helyzet az, hogy hiába keresünk napi szinten alternatívát, jegyzeteléshez – legalábbis ingyen és cross-platform kiadásban – nem találni jobbat ezeknél. Mind a OneNote, mint az Evernote hihetetlenül széles eszköztárral rendelkezik: készíthetünk velük hangjegyzeteket, hosszú szöveges anyagokat, van lehetőség rajzolásra, kézírásos jegyzetelésre, dokumentumok szkennelésére, a jegyzetekhez fájlokat csatolhatunk, s mindezt felhőben tárolhatjuk, így bármikor elérhetjük jegyzeteinket a számítógépen és az okostelefonon is.

evernote-2018-nyitokep

Bár nekünk az Evernote vált be jobban, sajnos ez csak részben ingyenes (igaz, az ingyenes funkciók és a 60 MB-os havi felhőtárhely limit bőven megteszi tanuláshoz). A OneNote talán kevésbé letisztult a felületét és használatát illetően, de cserébe teljesen ingyenes és a Microsoft OneDrive felhőjében több GB-nyi ingyen tárhely áll rendelkezésünkre, amelyen a jegyzeteink is gond nélkül elférhetnek.

Microsoft To-Do

Ha már a Microsoft szóba került, említsük meg, hogy elég szépen alakul a Microsoft To-Do projekt is. Mobilon (iOS és Android) már korrektül használható egy a feladatmenedzser alkalmazás. Windowson van natív app, míg macOS-en egyelőre a webes felülettel kell beérnünk, mert még mindig nem készült el a natív maces verzió belőle. Mindenesetre így is tökéletes választás ahhoz, hogy ne feledkezzünk el tennivalóinkról.

MyHomeWork

Az órarend, a gyakorlatok beosztása és a házifeladatok nyomon követése egyaránt kényelmesen megoldható a MyHomeWork alkalmazás ingyenes verziójával. Sajnos akadnak funkciók, amelyeket csak részben használhatunk ki vele, de arra, hogy iskolai feladatainkat – akár egyetemi szinten is – kényelmesen menedzseljük, abszolút megteszi. Ráadásul használható szinte bármilyen rendszeren.

Pomodoro

Az időbeosztás egyik leghatékonyabb módja sokak szerint a Pomodoro módszer, amelyhez mi is ajánlottunk már temérdek praktikus digitális eszközt, offline és online megoldásokat egyaránt. Most kiemelten ajánlunk egyet, amelyik ingyenes és cross-platform: ez a Pomotroid.

Egy letisztult és könnyen használható pomodoro időmérő alkalmazás. Nem állítjuk, hogy nem láttunk még jobbat, de az speciel nem volt ingyenes.

Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs program ingyen

Naná, hogy az iskolai munkához szükségünk lesz egy jól használható irodai csomagra, benne egy szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel és prezentációs alkalmazással. Kicsiny hazánkban erre szerencsére akár az etalonnak számító Microsoft Office is használható, hiszen a diákok ingyen juthatnak hozzá a legújabb verziókhoz is. Ez tűnik a legjobb választásnak, már csak azért is, mert a legtöbb munkahelyen ma még azért a Microsoft Office dívik, így nem árt, ha rendesen megismerkedünk a használatával. Ha bármilyen okból mégis ingyenes alternatívára vágyna valaki, akkor az alábbiakat tudjuk jó szívvel ajánlani: FreeOffice, LibreOffice, Apple iWork.

Left vagy Typora

Aki inkább a zavarmentes felületeket szereti hosszabb anyagok megírásakor, annak Microsoft Word és annak “rokonai” helyett inkább egy ingyenes markdown szövegszerkesztőt ajánlunk. A Left szerintünk nagyon praktikus, jól használható darab, abszolút minialista felülettel. A kínálat legtöbb darabjához hasonlóan ez is használható több rendszeren (Windows, macOS, Linux).

typora-0000

Alternatívaként pedig ott a Typora, amely ugyan csak béta koráig ingyenes, de elég régóta béta állapotban van. Ez egyrészt gond, mert a jelek szerint lassan (vagy sehogy sem) halad a fejlesztése, másrészt örömteli, mert a béta is remekül működik és így egyelőre ingyen használhatjuk Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Márpedig ez egy nagyon kellemes mardown szövegszerkesztő, sajátos felülettel.

Ocenaudio

Ha az egyetemi, főiskolai előadásokról olykor sikerül hangfelvételt készíteni (vagy szerezni), akkor jól jöhet egy olyan program, amely nem csak ezek kényelmes meghallgatására, hanem akár a gyengébben sikerült felvételek hangminőségének feljavítására, illetve a felesleges részek kiollózására is alkalmas. Erre jó példa az Ocenaudio, amely mindezt gond nélkül elvégzi.

Anki

A tananyag minél egyszerűbb, de azért megfelelő mélységű elsajátításához kiváló eszközt jelentenek a különféle “kártyák”, amelyekkel ellenőrizhetjük tudásunkat. Az Anki segítségével a kinyomtatott kártyahalom helyett mindezt digitálisan oldhatjuk meg, ami nem csak idő- és pénzmegtakarítás szempontjából hasznos, de talán a hatékonyságát tekintve is előnyösebb.

programok-tanulashoz-0000

Jó, hát szebbet már láttunk, az kétségtelen, de cserébe a puritán külsőért az Anki cross-platform és magyar felülettel is használható. Tetszőleges kártyacsomagokat állíthatunk össze maguknak, amelyeket aztán szépen “visszakérdez” tőlünk a program, hogy a végén statisztikát kapjunk aktuális tudásunkról.

E-book olvasók

Egy diák sokat olvas. Ez ugyebár tény. Manapság pedig legtöbbször a tanulmányainak témába vágó e-bookokat, PDF formátumú jegyzeteket. Ezt is vehetjük ténynek. Éppen ezért nem árt egy jó minőségű, a leginkább elterjedt epub és PDF formátumokat egyaránt normálisan menedzselni képes e-book olvasó szoftver sem. Míg Macen és a iPhone-on erre a célra alapból ott az Apple Books, addig a többi rendszerre is akadnak remek megoldások. Hasonlóan az Apple alkalmazásához, ezekben is van lehetőség az olvasmányok jegyzetekkel, kiemelésekkel történő ellátásához, ami igencsak jól jöhet a tanulásnál.

Online konvertálók

Ha a tanulás őrületében olykor olyan fájlformátumokba ütközünk, amelyekkel a számítógépünk nem tud mit kezdeni, akkor jól jöhetnek a különféle online konvertáló szolgáltatások. Ezek közül kiemelten ajánljuk a CloudConvertet. A lényeg, hogy ezen szolgáltatásoknak köszönhetően ingyen és gyorsan alakíthatunk át egy adott fájlformátumot egy másik hasonlóba (mondjuk egy mobi formátumú e-bookot epub formátumra, vagy egy PDF-et DOC-ba, esetleg fordítva). Nem csak dokumentumokat, hanem hangfájlokat, képformátumokat stb. is átalakíthatunk velük.

Wolfram Alpha

A Wolfram Alpha egy döbbenetes weboldal, amelyet minden diáknak ismernie kell. Itt ugyanis egy halom számítást, átváltást elintézhetünk pillanatok alatt, profi online kalkulátorok segítségével. Fel sem lehet sorolni, mennyi témakörben kapunk itt hasznos segítséget. Sajnos magyarul nem érhető el a felület, de ez mit sem von le az érdemeiből.

Ingyen felhő tárhely

Végül még egy korábbi cikkünket fogjuk ajánlani: anno ugyanis összefoglaltuk, hogy miként szedhetünk össze akár 100 GB online felhőtárhelyet is, teljesen ingyen. Így bőven lesz helyünk, hogy a fontos anyagokat biztonságosan és bárhonnan elérhető (sőt, megosztható) módon tudjuk tárolni.

Forrás: https://techwok.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!