Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

A Home Office lehet produktív?


Home office vagy work from home – azaz munka otthonról. A munkáltatók rémálma, a munkavállalók egy részének nagy vágya. Kétségtelen előnyei, hogy reggel nem kell a dugóban ülni, vagy egyáltalán, mindenféle embereket látni. Bizonyos területeken abszolút tartható is az otthoni munkavégzés, másoknál viszont elképzelhetetlen. 

home-office-569153_1920(1)

Ahhoz, hogy a home office produktív lehessen, fel kell nőni a feladathoz, mind munkáltatói, mind pedig alkalmazotti oldalról.

De hogyan lesz produktív?

Kezdjük mindjárt az elvont, absztrakt részével… Merthogy ezzel indul. Kell egyfajta elkötelezettség, felelősségtudat hozzá, ami valljuk be őszintén, nem mindenkinél van meg. A munkáltatónak kell átlátnia, az alkalmazott rendelkezik-e ezzel. 

A produktív home office-hoz mindezek mellett vannak szükséges szervezési-tervezési lépések…

1. Meghatározni a törzsidőt:

Van-e olyan időszak, amikor az alkalmazottnak elérhetőnek kell lennie? Ezt muszáj pontosítani! Nem szükséges sok meeting, viszont hetente egy, a heti munkát “előkészítő”, illetve egy-két konkrét projektre vonatkozó videohívással érdemes számolni.

2. Egyenes kommunikáció:

A legtöbb baj abból van, hogy a munkavállaló nem kommunikál, például ha munkaidőben elintézni valója akad, “úgysem derül ki” felkiáltással simán csak lelép a gép elől. Érdemes tisztázni előre, mennyi ilyen jellegű rugalamasság engedélyezett számára, és ezt milyen formában szükséges kommunikálnia.

3. Lényeges a tervezés, de túladminisztrálás nélkül:

Területtől függ, milyen metódusokat alkalmaznak a projektek megvalósítására, illetve milyen platformokon zajlik mindez. Ami a produktív home office-hoz nélkülözhetetlen, hogy legyen egy feladatkezelő rendszer + pontos, tisztázott kommunikációs fórumok. Bár ez sokaknál már a kontrollmánia szintjét jelenti, ha időalapú az elszámolás, valamilyen ezt mérő programra is szükség lesz. Az otthoni munkavégzés általában akkor jár sikerrel és akkor tartható hosszabb távon is, ha pontos mérföldkövek és feladatlisták alapján történik – ezeket minden hétre előre érdemes letisztázni.

4. Utó adminisztráció:

Szintén nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy az admin több időt vigyen el, mint maga a munka, annak semmi értelme. A gyors és átlátható folyamatokra kell törekedni, legegyszerűbb, ha az eredmények jelentése mindig a terveknek megfelelően történik, vagyis a megvalósulás ütemét adminisztrálja a munkavállaló. Ebből tisztán látható az is, egy-egy projekttel hogyan halad, illetve az esetleges elakadások is világosabbak.

Ez volt tehát a produktív home office együttműködési-projektszervezési oldalról megközelítve.

home-office-336378_1920

Otthon az alábbi tippek segíthetnek, hogy a koncentráció könnyedén fenntartható legyen

Reggeli rutin:

Nincs köntösben meg pizsamában dolgozás, mert abszolút rosszul hat a munkamorálra! Ugyanúgy érdemes összekészülni, mintha az ember elindulna utána – így pszichésen könnyebb ráállni a munkára.

Tágas tér:

Környezetpszichológiával foglalkozó szakértők úgy látják, hogy a tér produktivitásnövelő hatású, szemben a beszorítottság érzésével. A legjobb ehhez, ha van ablak a közelben.

Legyen elkülönített a munkaterület:

Ha valaki nem is alakít ki konkrét munkaállomást, legyen meg az a hely, amely a munkáé, ez szintén a ráhangolódást segíti.

Telefon lehalkítva, social media kiiktatva:

Az emberek többsége nem igazán gondol bele, vajon zavarja-e épp a másikat… Mivel mégse lehet mindenkit elküldeni messzire, a legjobb, ha nem hagyod villogni-csörögni-rezegni a platformokat, kizárólag azt nyitod meg, ami a munkádhoz kell!

Kávészünet, pihenés – NEM a gép előtt!

Fontos, hogy bizonyos időközönként – ez mindenkinél más -, felkelj a gép elől, szünetet tarts. Sokan követik el azt a hibát, hogy ilyenkor rátévednek a social media felületekre, majd észrevétlenül órákig ott is maradnak. Épp ezért, ne ezeket nyisd meg pihenés gyanánt, hanem nyújtózz, készíts teát vagy menj ki levegőzni.

Rugalmasabb home office lehetőségek egyébként főként a kreatív területeken és az IT-ban várnak.

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu


Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!