Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

A digitális veszélyek tovább fejlődnek!


A Sophos kiberbiztonsági cég közzétette 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

„A digitális veszélyek tovább fejlődnek – a fejlődés sebessége és mértéke pedig egyszerre gyorsuló és kiszámíthatatlan. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a támadók a felhőben, a mobil alkalmazásokon keresztül és a hálózatokon belül egyre jobban álcázzák magukat, egyre hatékonyabban használják ki a hibákat, rejtik el tevékenységüket, kerülik el a védelmi technológiákat” mondta John Shier, a Sophos szenior biztonsági tanácsadója.

 

Erre számíthatunk

A jelentés főbb megállapításai közé tartozik, hogy a zsarolóvírust használó támadók tovább növelik a tétet az automatizált aktív támadásokkal, melyek a szervezetek saját, bevált menedzselő eszközeit fordítják ellenük, kikerülik a biztonsági ellenőrzéseket és kikapcsolják a biztonsági mentéseket, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb hatást érjék el.

Elterjedtebbek lesznek a kéretlen alkalmazások, amelyek közelítenek a kártevőkhöz. Ebben az évben jelentek meg az előfizetéssel visszaélő Android Fleeceware appok, és számos más, álcázott és agresszív adware. A fenyegetettségi elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy ezek és más „potenciálisan kéretlen appok”, mint például a böngésző-pluginek hogyan válnak a malware-ek és fájl nélküli támadások szállító és végrehajtó eszközeivé.

Blue-Honeycomb-Locks
Ingyen letölthető az IT biztonságról szóló könyv, amit az átlagember is megért
Frissült a Neumann Társaság biztonságról szóló kötete, amiért egy forintot sem kell fizetnie.

A felhőszolgáltatások legnagyobb sebezhetősége az üzemeltetők által megadott hibás konfiguráció. Ahogy a felhőrendszerek egyre komplexebbé és flexibilisebbé válnak, az üzemeltetői hibák egyre nagyobb kockázatot jelentenek.

Ezek a hibák és az átláthatóság általános hiánya a támadók számára csalogató célponttá teszi a felhőalapú környezeteket.

A vírusok legyőzésére tervezett gépi tanulási módszer is támadás alá került. 2019 volt az az év, amikor kiemelték gépi tanuláson alapuló biztonsági rendszerek elleni támadások potenciálját. A kutatás bemutatja, hogyan lehet a gépi tanuláson alapuló észlelési módszereket kijátszani,
támadó célra alkalmazni a gépi tanulást, hogy social engineeringhez használt, rendkívül meggyőző tartalmakat hozzanak vele létre. Eközben a védekezők a nyelvre alkalmazzák a gépi tanulást, hogy észleljék az ártó szándékú emaileket és URL-eket.

5 fontos tipp szülőknek

logo-3545856_1920

A Kaspersky online kutatása szerint a 14-16 éves fiatalok fele a közösségi média nélkül ma már szinte elképzelhetetlennek tartja az életét. A téli szünetben pedig még több idő jut az internetezésre, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, hogy segítsen tudatos digitális szülővé válni.

Első a biztonság

media-998990_1920

Ugye nem szeretnénk, ha egy idegen ránk nézve egyből tudná a születési időpontunkat, lakóhelyünket, családi státuszunkat, vallásunkat és az összes rokonunk nevét? Márpedig, ha nem figyelünk az adatvédelemre, könnyen illetéktelen kezekbe juthatnak ezek az információk. Ezért amint gyermekünk regisztrál valamelyik közösségi csatornára, első dolgunk legyen, hogy segítünk beállítani az adatainak láthatóságát – legtöbbször elég, ha ez csak az ismerősei körére korlátozódik.

Virtuális leszólítás

Az online világ nem sokban különbözik a valóságtól, éppen ezért, ha az utcán nem állunk szóba ismeretlenekkel, akkor ezt a virtuális szférában se tegyük meg. Bár a közösségi média egyik célja, hogy új emberekkel is megismerkedjünk, a fiatalok esetében nagyon óvatosan kell eljárni. Tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lépni velük és miért; valószínűleg mi jobban meg tudjuk ítélni az illető profilja alapján a szándékot.

 

Mutasd, ki vagy!

Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a családi nyaralásunkról, tudjuk jól, hogy nem biztonságos a közösségi médián keresztül közzé tenni utazásunk időpontját és célját. A tartózkodási helyünk megosztása – főleg mindenki számára láthatóan – sok esetben egyenértékű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen típusú megosztások kockázatosak; egyébként sem kell az egész világnak tudnia, hogy két országgal, de akár csak két várossal távolabb vagyunk az otthonunktól.

Nincs törlés

Szívesen osztottunk meg régen a baráti bulikról fotókat, viszont most szégyenkezünk a főnökünk előtt? Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a „törlés” gomb megoldást jelenthet a korábbi, kellemetlen bejegyzéseinkre, sajnos az online térben minden megmarad. Emiatt kell mindig tudatosan döntenünk arról, milyen tartalmakat akarunk megosztani másokkal – és ezt mindenképp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

 

Szülői segítség

Főleg az első időszakban, néha nem árt ránézni a gyermekünk profiljára, és segíteni, ha problémás esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miért nem jó dolog közszemlére tenni a telefonszámunkat, vagy panorámafotót készíteni a családi házunkról és megosztani másokkal. Tiltással viszont nem érünk el semmit, hiszen így könnyen elképzelhető, hogy egy idő után inkább előlünk fogja a tartalmakat elrejteni…

blog-3428667_1920

Szeretne időben felkészülni a digitális szülői létre? A tudatos internethasználatról további hasznos információkat tudhat meg a NetBarát oldalon.

Forrás: https://24.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!