Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

5 tech készülék, amit direkt időseknek terveztek!


Elnézve a reklámokat és a termékek dizájnját, az embernek sokszor az az érzése, hogy a technológiai cégek az új termékeik jó részét tinédzserek, vagy legalábbis fiatalabb felnőttek számára tervezi. Viszont az is tény, hogy vannak még olyan vállalatok, akik odafigyelnek az idősebbekre, és kifejezetten az ő igényeik, szokásaik figyelembe vételével terveznek eszközöket, illetve szolgáltatásokat.

Mostani válogatásunkban direkt ezekre a berendezésekre koncentráltunk, és reméljük, hogy tudunk segítséget nyújtani azoknak, akik maguknak, vagy valamilyen rokonuknak keresnek ilyen jellegű terméket.

20180626doro-nagyifon-okostelefon-idos6
A Doro 8040egy tipikusan idősebbek számára fejlesztett telefon.

Okosóra

Az egyik nagy mobilszolgáltató idén nyáron kezdte el forgalmazni a PS-Watch névre hallgató speciális okosórát, amelyet kifejezetten az idősebbeknek szánt funkciókkal tömtek tele. A termék például rendelkezik beépített GPS modullal, így távolról is utána lehet nézni annak, hogy a viselője merre jár. Emellett rendelkezik telefonos funkciókkal, azaz lehet róla hívásokat kezdeményezni, és fogadni is.

orak
A PS-Watch órát speciális funkciókkal egészítették ki.

Ezt úgy kell elképzelni, mint a Knight Riderben, azaz magával az eszközzel beszélget az ember, ami lehet, hogy egy kicsit idétlenül néz ki, viszont egy karon lévő órát sokkal nehezebb elveszíteni, vagy ott felejteni valahol, mint egy telefont. Az órán beállítható egy úgynevezett Biztonsági Zóna is. Amennyiben a kijelölt területet elhagyja a készülék, akkor azt azonnal jelzi a rendszerbe bevont külső felhasználóknak, tehát rokonoknak vagy barátoknak. A készülék IP65 minősítésű, azaz valamilyen szintig por és vízálló, és képes a vérnyomás, valamint a pulzus mérésére is, ami szintén hasznos opció.
Még több információ a termékről.

Rádió

A rengeteg csillogó-villogó, szikrázó, fényben játszó, internetes és vezeték nélküli funkciókkal teletömött rádiók mellett még kaphatóak olyanok is, amelyeket még a régi iskola hagyományai szerint terveztek. A Panasonic kínálatában jelenleg is több ilyen modell megtalálható, ami nem véletlen, hiszen a japán cég filozófiájának mindig is szerves részét képezte a természet mellett az idősek és a hagyományok iránti tisztelet is. Ezek közé tartozik az RF-U160 is, amely megjelenésében és kezelésében is a régi időket idézi. Ennek köszönhetően a használatához nem kell újratanulni semmit, csak a már bevált, beágyazott rutinokig kell visszanyúlni.

PanasonicRF-U160
Panasonic RF-U160 rádió.

Analóg AM/FM tunerrel látták el, az állomások között pedig egy hagyományos, nagy méretű forgógombbal lehet keresgélni. A súlya csupán 24 dekagramm, a méretei (15,5 x 8,8 x 3,4) sem vészesek, azaz könnyen hordozható, ráadásul elemekről is működtethető!
Még több információ a termékről.

Telefon

A telefonok közt is akadnak már direkt az idősebbek igényeinek figyelembe vételével készült darabok. Ezekre jellemző, hogy az érintőképernyős megoldás helyett hagyományosabb felépítésűek, a valóságban is létező gombokkal, amelyek mérete ráadásul a megszokottnál nagyobb. Ennek köszönhetően azok is viszonylag egyszerűen tudják használni, akiknek a látása már nem az igazi. Az úgynevezett senior telefonok egyik sajátossága a beépített S.O.S. gomb, amit általában a hátlapon helyeznek el.

20190915idos-tech-keszulek2
Allview D1 senior telefon

Ez egy konkrét telefonszámhoz van kötve, és ha valaki megnyomja, akkor automatikusan tárcsázza azt, nem kell egyesével bepötyögni a számokat. E modellek egyik tipikus képviselője az Allview D1, amelybe két SIM kártya tehető, és amely rendelkezik beépített fényképezőgéppel is. 1000 mAh akkumulátora 250 órás készenléti időt, és 430 perces beszélgetési időt szavatol, szóval nem kell túl gyakran a töltőre tenni.
Még több információ a termékről.

Távirányító

A mai modern sok gombos távirányítókkal remekül el lehet érni a tévék különféle funkcióit, de ha valaki nem lát jól, vagy a mozgáskoordinációja nem száz százalékos, akkor ez a sok kicsi gomb inkább átok, mint áldás. Szerencsére már erre is van megoldás, hiszen léteznek direkt nagy méretű, de kevés gombbal ellátott, úgynevezett senior távirányítók is. Ezek közé tartozik a Doro HandleEasy 321rc típusjelzésű modell, amelyen tényleg csak a legfontosabbak kaptak helyet. A kialakításánál figyeltek a könnyű súlyra, és az ergonómiára.

71CLVEwvk3L._SL1500_
Doro HandleEasy 321rc, kevés gombos távirányító.

Még több információ a termékről.

Porszívó

Sokan nem gondolnak rá, de az egyik leghasznosabb dolog idősek számára egy robotporszívó. Ez ugyanis képes teljesen magától kitakarítani a szobát, úgy hogy el lehet felejteni a hajladozást, ráadásul még automatikusan is képesek visszamenni a jobb modellek a bázisukra, ha lejárt a munkaidő, vagy ha kifogyott belőlük a nafta. A mi tippünk a Samsung VR7000M, amely tapasztalataink szerint hatékony, és még az alacsony bútorok alá is befér. Meg tudja különböztetni a linóleumot a padlószőnyegtől vagy a parkettától, és ehhez automatikusan optimalizálja a szívóerőt.

csm_samsung_vr7000_room_2_7d07f77383
Samsung VR7000M porszívó. Elfelejthetjük a hajladozást.

Összegzés

A fent említett eszközök csak példaként szerepelnek, melyek a mai világunkban, nagyban segítik az idős emberek hétköznapjait. További hasznos, érdekes okos kütyük és megoldások:
– Jelenlét szimuláció
– Intelligens zene és mozizás
– Redőny vezérlés
– Távoli hűtés/fűtés vezérlés
– Éjszakai fény
– Fogadó fény
– Távoli ellenőrzés
– Időjárásfigyelő öntöző rendszer
– Intelligens dugalj
– Okos légkondicionálló
– Okos mérleg
– és persze sok más egyéb eszközök.

Forrás: https://www.origo.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!