Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

5 hasznos megoldás, szerverünk biztonságáért.


Saját szerver birtoklása vagy bérlése esetén rengeteg dolgot figyelembe kell vennünk. Legfőképp akkor, ha nagyobb, vállalati hálózatot üzemeltetünk. A legfontosabb persze ezek közül a biztonság a virtuális térben vándorló adatok védelme.

Sokszor úgy tűnik, hogy a kiberbűnözők képesek egy lépéssel a rendszergazdák és biztonsági szakemberek előtt járni, azonban tudnunk kell, hogy megfelelő védelemmel minden rosszindulatú támadás elhárítható. Minél több energiát fordítunk a sebezhetőség megakadályozására, annál nyugodtabbak lehetünk hálózatunk biztonságát illetően.

Az alábbiakban mutatunk néhány olyan alapvető megoldást, melyek segíthetnek abban, hogy hálózatainkat megóvjuk a betolakodóktól és az ártó szándékkal dolgozó kiberbűnözőktől.

Tűzfal

A tűzfal széles körben elterjedt hálózatbiztonsági eszköz. Lényegében egy szoftver, melynek feladata, hogy meghatározott biztonsági szabályok alapján felügyelje és szabályozza a bejövő és kimenő hálózati forgalmat. A tűzfal engedélyezheti bizonyos szolgáltatások, programok használatát vagy le is tilthatja őket egy adott hálózaton belül.
A szerverünkön használt tűzfal segítségével oldhatjuk meg a bizonyos szoftvereinkhez történő hozzáférés korlátozását, ezáltal nyilvános, privát, valamint belső szolgáltatásokat is elkülöníthetünk egymástól.

earth-2254769_1920

SSH-kulcsok

Az SSH-kulcs feladata a biztonságos kapcsolat megteremtése egy adott hálózaton belül a távoli számítógépek között. Az SSH nem más, mint egy kétkomponensű kriptografikus kulcs, mely széles körben elérhető nyilvános kulcsból, valamint egy titkos, személyes kulcsból áll.
A módszer lényege, hogy a megfelelő nyilvános kulccsal titkosított üzenetek visszafejtetővé válnak a személyes kulcs használatával. Legnagyobb előnye, hogy a kapcsolat létrehozásához elég csak a nyilvános kulcsot elküldenünk a hálózaton, így a személyes kulcs jelszava mindig titkos maradhat.

VPN használat

A VPN nem más, mint a Virtual Private Network, azaz a Virtuális Magánhálózat kifejezés rövidítése. A magánhálózatok lényege, hogy kizárólag bizonyos szerverek vagy felhasználók számára elérhetők, a nyilvános hozzáférés nem engedélyezett. A VPN használatának segítségével tehát úgy kapcsolódhatunk távoli szerverekre, úgy teremthetünk kapcsolatot távoli és helyi számítógépek között, mintha helyi magánhálózatot használnánk.
Ez védelmi szempontból azért is fontos, mert a magánhálózatok alkalmazása minden esetben biztonságosabb, mint a nyilvános hálózatokhoz történő csatlakozás.

SSL/TLS titkosítás

Az SSL és TLS tanúsítványok a hálózatunkon történő különböző dolgok hitelesítésére, valamint titkosított kommunikációs csatornák létrehozására alkalmazhatók.
A tanúsítványok használata lehetővé teszi a szerverünkön tevékenykedő összes felhasználó azonosítását és azt is, hogy az általuk használt útvonalakat megfelelő módon titkosítsuk. Minden szervert beállíthatunk úgy, hogy kizárólag egy központosított, hitelesített tanúsítványt fogadjon el, ilyen módon pedig hatékonyan megakadályozható a kívülről érkező kártékony támadók tevékenysége.

Rendszeres ellenőrzés

Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlítenünk azt, hogy a hálózati biztonság minősége nem csupán attól függ, hogy milyen technológiát alkalmazunk a védelem érdekében. Fontos, hogy szervereink karbantartását olyan lelkiismeretes szakemberekre bízzuk, akik nem csak akkor dolgoznak, ha a baj már megtörtént.
Mivel rengeteg dolog múlik a megfelelő szerverbiztonságon, így különösen fontos hálózatunk rendszeres ellenőrzése és folyamatos karbantartása, hiszen igy időben kiszűrhetők azok az apróbb biztonsági rések, melyek később jóval komolyabb problémákat okozhatnak és adatvesztéshez, leálláshoz, vagy komoly anyagi és morális károkat okozó kibertámadáshoz vezethetnek.

Forrás: https://sybell.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!