Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

11+1 tipp, hogy telefonja tovább bírja!


Évek óta az az okostelefont használók vágya, hogy ritkábban kelljen töltőre tenni készüléküket. Az utóbbi időben több gyártó is igyekezett reagálni az igényre. Ám érdemes körülnézni saját házunk táján is: mi magunk meglepően sokat tehetünk azért, hogy hosszabb üzemidőt varázsoljunk elő mobilunkból. Az alábbi tanácsok megfogadásával hosszú órákkal, adott esetben fél nappal tovább bírja majd a telefon.

smartphone-4396170_1920

1. Ne töltse rosszul – ahogy szinte mindenki teszi

A hosszabb távon is normális üzemidőt nyújtó telefon legnagyobb titka a töltés mikéntjében keresendő. Rengeteg tévhit és legenda kering ebben a témában, sokan azonnal rávágják egy tudományosan alátámasztható tanácsra is, hogy kamu, hiszen “a sarki mobilboltos mást mondott, és a Józsi csak tudja már, jó gyerek”. Anélkül, hogy az ilyen Józsi és társainak tudását és jógyerekségét mérlegre tennénk, azt javasoljuk, fogadja meg a Battery University tanácsát, és órákon át

ne hagyja a töltőn a telefont.

Nem, nem azért, mert túltöltődhetne a készülék, az ilyesmi ellen már ősidők óta védve van minden eszköz. Más miatt nem tesz jót neki, ha teljes feltöltés után még sokáig az áramon marad – ilyen például a napközbeni töltőn hagyás mellett az a jellemző eset, amikor valaki alvás előtt bedugja a töltőt, hogy reggel biztosan 100 százalékos töltöttségű készüléket vehessen magához. Pedig nem érdemes hosszabb időn át teljes töltésen hagyni az aksit. Márpedig ha folyamatosan be van dugva, akkor amint fogy egy kis energia, az rögtön újra rá is töltődik – a telefon tehát mindig 100 százalékos töltöttség körül lesz. A szakértők szerint ez nagyjából olyan “feszültséget” okoz, mintha egy izmot folyamatosan megfeszítene az ember. A példa jól érzékelteti, hogy ez mennyire nem egészséges az aksi számára.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a folyamatosan teljesen feltöltött akkumulátornak már 200 feltöltés (töltési ciklus) után szinte nullára csökken a kapacitása (zöld vonal), addig egy kevésbé teljes töltöttségen hagyottnak (fekete vonal) még 400 feltöltés után is csak kb. 20 százalékkal csökken. A lényeg tehát: ne hagyja felügyelet nélkül túl sokáig töltőn: 80-90 százalékos töltöttség bőven elég lesz.

BatteryUniversity
© Battery University

Szintén fontos, hogy ha csak lehet, ne hagyja teljesen lemerülni a készüléket töltés előtt, legfeljebb egy-két havonta.

Van még néhány nagyon fontos, kevesek által ismert tudnivaló, amit jobb, ha saját érdekében betart a készülék töltésekor, ezeket ide kattintva olvashatja át.

2. Figyeljen a fényerőre!

Az optimálisan beállított fényerővel két legyet üthet egy csapásra. Az első előny gyorsan belátható: jobb, ha nem világít valami folyamatosan nagy fényerővel a szemébe. Ráadásul sötétben kifejezetten irritáló is lehet a dolog. Éppen ezért érdemes bekapcsolni a minden modern telefonon elérhető – jellemzően a beállítások képernyőre vonatkozó pontjában található – automatikus fényerőszabályozást. A mobilba szerelt szenzor folyamatosan figyeli környezetét, melynek köszönhetően mindig éppen csak akkorára állítja a készülék a fényerőt, amennyi az adott fényviszonyok között szükséges.

A dolog másik előnye úgy jön a képbe, hogy a mobilok legnagyobb energiafogyasztója a képernyő. Minél erősebb fényt kell kibocsátania, annál több energiát fogyaszt – minél kisebb megvilágítást alkalmaz, annál többet spórol.

3. Az idő energia

A fentiekből következően jobb, ha a képernyő minél kevesebb ideig aktív. Persze nagyon amatőr tanács lenne, ha azt javasolnánk, hogy “ne használja annyit a mobilját, úgy lassabban merül”. Nyilván. Viszont hasonló amatőrség az is, ha valaki akkor is aktívan tartja a képernyőt, amikor egyébként arra semmi szükség. Az energiapazarlás minimalizálásához érdemes felkeresni kijelzőbeállítások között azt a pontot, amelyben megadható, utolsó érintésünk után mennyi idővel kapcsoljon le a kijelző. Állítsa ezt először az elérhető legrövidebb időre – ami rendszertől függően 15 vagy 30 mp –, majd próbálja így használni a telefonját. (Ha kényelmetlenségekbe fut bele a túl hamar elalvó képernyő miatt, akkor léptesse eggyel feljebb ezt a beállítást.) Így 20-30 perccel is visszább fogható a napi képernyőidő, ami készenléti időben mérve 1-2 órányi pluszt is jelenthet.

4. Tudja hova tenni magát

Elképzelhető, hogy sem a munkahelyén ülve, sem otthoni beszélgetés közben nincs szüksége GPS-jelre, pontosabban helymeghatározásra. Tehát jobban teszi, ha ezt csak akkor kapcsolja be, amikor szüksége van rá – vagy legalábbis a munkába és a lakásba érve kikapcsolja.

5. Biztos, hogy kell a Bluetooth?

Ha használ valamilyen bluetooth-os eszközt – például a telefonhoz kapcsolódó okosóra van a kezén –, akkor értelmetlen lenne kikapcsolni ezt a kapcsolódási módot. De pont ilyen értelmetlen bekapcsolva tartani a Bluetooth-t, ha nincs ilyen, folyamatos kapcsolatot igénylő másik eszköze. Ugyan a technológia nagyságrendekkel kevésbé meríti az akkut, mint a helymeghatározás – ráadásul a Bluetooth újabb és újabb generációi egyre takarékosabban bánnak az akkuval –, de azért valamennyit még így is fogyaszt. Jobb, ha deaktiválja, ha/amikor nem szükséges.

6. Csak csendben, csak halkan

Kapcsolja ki a gombnyomások hangját, a rezgő visszajelzést és ha nem fontos, akkor az értesítések rezgését is.

7. Kapcsolja be a wifit – de aztán kapcsolja is ki!

Amikor csak tud, kapcsolódjon wifire, még akkor is, ha korlátlan mobilinternetre fizetett elő. Az ok egyszerű: a wifi-kapcsolat fenntartása jóval kevesebb energiát igényel, mint a mobilhálózati adatforgalomé. Ha viszont nincs használható wifi-hálózat közelében, akkor jobban teszi, ha deaktiválja telefonján ezt a funkciót. A bekapcsolt wifi ugyanis folyamatosan keresi a környékbéli hálózatokat, ez pedig felesleges energiafogyasztással jár.

8. Kíméletes megoldás

Böngészgesse készüléke beállításait, és ha van benne akkukímélő mód,  alacsony töltöttségű mód, vagy bármi hasonló, tegyen vele próbát, kapcsolja be. Ezek az opciók többé-kevésbé korlátozzák a telefon funkcionalitását, ezért figyeljen, és ha nem kényelmes így használni a készüléket, akkor inkább gyorsan tegyen le erről a megoldásról.

9. Figyeljen oda az alkalmazásaira!

YouTube, Instagram, Netflix, Facebook, TikTok, Spotify. Legtöbbek telefonján legalább két-három program ott van a leginkább energiaéhes alkalmazások közül. A felsoroltakon túl nagy általánosságban ebbe a csoportba tartoznak

  • a zenét, de főleg a videót streamelő (online lejátszó) alkalmazások;

  • azok az appok, melyek nagyon sok értesítést küldenek;

  • a kicsit is komplexebb vagy szebb grafikájú játékok.

A legtöbb telefonon elérhető valamiféle alkalmazásokat kordában tartó megoldás, melyet az akkumulátoros beállításoknál érdemes keresni és jól beállítani, például a háttérben futó appok és szolgáltatások korlátozásával. Ezt ki-ki saját felhasználói szokásaihoz igazítva, okosan kapcsolgassa. A túl szigorú korlátozás használatbéli kényelmetlenségekkel járhat, például az háttérben futásra nem jogosult app értesítéseket sem fog tudni küldeni.

És ha már értesítések: ezek számát saját lelki nyugalmunk érdekében is érdemes korlátozni, de az üzemidőnek is jót teszünk, ha például a Facebookban tudatos felhasználóként beállítjuk, hogy ne küldjön a rendszer minden középérdekes és érdektelen dologról notifikációt.

10. Húzza be a sötétítőt, ahol csak tudja!

Az idei év webes-mobilos divatszíne egyértelműen a fekete. Android, Chrome, Facebook, Firefox, Gmail, iOS, Messenger, Outlook, Twitter, Viber, Windows – felsorolni is nehéz lenne azoknak a számítógépes és mobilos programokat, valamint operációs rendszereket, melyekbe az elmúlt hónapokban bekerült a sötét/éjszakai mód. Ezt aktiválva fehérről feketére vált az adott szoftver vagy az egész rendszer háttérszíne, ami pedig nem csak ránézésre kellemesebb sokak számára, hanem nagyon komolyan megnyújthatja az üzemidőt.

Ahhoz, hogy egy kijelzőn egy képpont fehér színben világítson, energiára van szükség. Egy pixel feketén hagyása viszont egyáltalán nem igényel energiát. Legalábbis a mai eszközök zömében használt OLED-technológiára alapozó kijelzők esetében, melyek többek között éppen annak köszönhetik népszerűségüket, hogy ilyen módon – a minden esetben némi háttérfényt alkalmazó LCD-kijelzőkkel ellentétben – képesek az igazi fekete megjelenítésére: egyszerűen nem mutatnak ott semmit. A számítógépeken és telefonokon egyaránt használatos nagy felbontású képernyők több millió képpontból állnak, így érezhető energiamegtakarítást jelent, ha a képernyő jelentős részét kitevő háttér nem fehér, hanem fekete.

A Google szakemberei a tavaly novemberi Android Dev Summit fejlesztői konferencián számszerűsítették is az előnyt. A Google Térképből kivágott képernyőképet helyeztek ki egy LCD-kijelzővel szerelt mobilon és egy OLED-képernyősön. Az előbbi készülék fehér és fekete háttér esetében egyaránt 230 milliamperes fogyasztást mutatott. Az OLED-es fehér háttér esetében 250 milliampereset, sötét módban viszont már csak 92 milliamper bánta. A megtakarítás jelentős, 63 százalékos.

11. (Nem) kaphat hideget-meleget

Ahogy a legtöbb ember, úgy az akkumulátor sem igazán kedveli az extrém hőmérsékleti viszonyokat. De az ember kifejezetten tág tűrésű az aksihoz képest, és ezt érdemes fejben tartani. Mindennapi energiatárolónk 20°C és 30°C között érzi legjobban magát. A Battery University szerint 10°C és 30°C között is elvan az akkumulátor, ilyen hőmérsékleti viszonyok közt érdemes nem csak használni a telefont, hanem tölteni is.

Nem életszerű, hogy sose kerüljünk hidegebb vagy melegebb helyekre úgy, hogy nálunk van a mobilunk. Így hát ha nem is sikerül mindig megvalósítani a dolgot, érdemes törekedni rá, hogy ha csak lehet, a készülék ne kapjon hideget-meleget.

+1. Figyeljen oda a gyors töltésre!

Logikus, ha az akkupara legyőzését az üzemidő nyújtásában keressük, de a mindennapokat ugyanúgy meg tudja könnyíteni az is, ha nem a merülést lassítjuk, hanem a töltést gyorsítjuk. Néhány éve még teljesen normálisnak számított, ha egy nagyobb akkumulátorral szerelt telefont, miután teljesen lemerült, 2-3 órán át kellett a töltőn hagyni ahhoz, hogy ismét 100%-ot mutasson az elemes ikon. Azóta telefonok mérete csak nőtt, így a beléjük préselhető akkumulátorok is egyre nagyobbak lettek. Ezért vágott minden komolyan vehető gyártó valamilyen gyors töltési technológia fejlesztésébe. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma már

nem szabad megvenni olyan mobilt, amely nem támogatja a gyors töltést, de olyan sem, amely mellé nem adnak már rögtön a dobozban egy gyors töltésre alkalmas fejet.

Hogy valamivel konkrétabb támpontokat adjunk: 5W nevetségesen kevésnek számít, de egy 10W-os egység még mindig zavaróan lassacskán fogja feltölteni a készüléket. Innentől viszont már érdemes különbséget tenni, az akkumulátor kapacitásától függően:

  • jellemzően a középkategóriában találhatók 3000 mAh körüli kapacitású akkumulátoros telefonok, ezek esetében 15W már kényelmes lehet;

  • 3500 mAh-es vagy nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelt telefont legalább 20W-os töltővel szabad megvásárolni.

Hiszen így nem gond, ha csak 20 percre tudjuk töltőn hagyni a készüléket, ennyi bőven elég ahhoz, hogy nagyjából félig megteljen energiával az akkumulátor, és további fél napon át húzza a mobil. Ennyi pedig a legtöbbeknek belefér a reggeli készülődésbe, a péntek esti éttermi vacsora előtti tusolás-fogmosás idejébe, de bő negyedóra még akkor is kibírható, ha egy bevásárlóközpontban vagy repülőtéren elhelyezett töltőpontok mellett állva kell kivárni az energizálódást. Itt vissza is kanyarodnánk cikkünk elejére: ha a reggeli készülődés ideje  elég a teljes feltöltődéshez, akkor feleslegessé is válik töltőn hagyni a telefont éjszakára.

Forrás: https://hvg.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!