Elérhetőség
info[kukac]it-assist.hu
Elérhetőek vagyunk
Hétfőtől - Péntekig:
09:00-16:00

10 IT biztonsági tipp az ünnepekre!


Az ünnepi szezon közeledtével, sokan szeretnék meglepni szeretteiket ajándékokkal. Az ilyen nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni, ezért érdemes a következőkre odafigyelni.

Az ünnepi szezonban különösen óvatosnak kell lenni.

Akármilyen sokkoló is, beléptünk a decemberbe: nyakunkon van az ünnepi szezon, ezzel együtt pedig indul a szezonális ajándékvásárlás. Ennek apropójából a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete összeállított egy tippeket tartalmazó ajándékcsomagot a biztonságos online vásárlás kapcsán, hiszen a bűnözők és trükközők a következő hetekben különösen keményen dolgoznak majd a netezők rafinált megkopasztásán.

1. Megbízható weboldalakról vásároljunk!

gift-553149_1920

Lehetőleg olyan weboldalakat keressünk fel vásárlási szándékunkkal, amelyeket ismerünk és ahonnan már rendeltünk korábban. Jegyezzük meg a már felkeresett és megbízhatónak minősült online áruházakat.

2. Ismerjük meg mások véleményét!

snowman-1090261_1920

Minden online áruház és vásárolni kívánt termék esetén érdemes elolvasni mások korábbi tapasztalatait. Amennyiben egy boltról, vagy termékről jellemzően negatívan nyilatkoznak a felhasználók, megfontolandó lehet elállni a vásárlási szándéktól.

3. Ne a kapott linken keresztül vásároljunk!

christmas-jewelry-3859861_1920

Egy remek ajánlat reményében ne a hirdetésre kattintva, illetve az e-mailben kapott linken keresztül adjuk le rendelésünket. Mindig keressük meg az eredeti weboldalon a terméket és onnan rendeljük meg azt.

4. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!

christmas-ball-1867280_1920

Legyünk óvatosak a piaci áraktól jelentősen eltérő kínálatokkal. Gyakran a csalók kihagyhatatlan ajánlatokkal igyekeznek rávenni a felhasználókat az online vásárlásra, amely legtöbb esetben csak átverés, sok esetben pedig adatainkkal zetünk az adott esetben nem is létező termékekért.

5. Válasszuk az utánvétes zetési módot!

christmas-791118_1920

Amennyiben módunkban áll, ne zessük ki előre a terméket, hanem válasszuk az utánvétes zetési lehetőséget, így csökkenthető annak kockázata, hogy kártyaadataink mások birtokába jutnak, vagy egy soha meg nem érkező termékért fizetünk.

6. Ellenőrizzük a termékeket!

mulled-claret-2938086_1920

Érdemes több forrás felhasználásával alaposan informálódni a megrendelni kívánt termékekről.

7. Óvatosan az online karácsonyi üdvözlőlapokkal!

candle-3837577_1920

Előfordulhat, hogy az online karácsonyi e-üdvözlőlapok, vagy GIF formátumú animációk káros kódokat rejtenek magukban, ezért kerüljük az ilyen mellékletek megnyitását.

8. Ne posztoljunk arról, ha elutazunk!

hot-chocolate-1908145_1920

Sokan utaznak el a téliszünet idejére síelni, vagy foglalnak le pár napot egy wellness szállodába. Ezekről a tartós távvolétekről ne osszunk meg információkat és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások (pl.: betörők) visszaélhetnek.

9. Okoseszközök ajándékozása

santa-claus-1819933_1920

Mielőtt okoseszközzel lepnénk meg szerettünket, gondoljuk át, hogy valóban szüksége van-e az adott készülékre. Járjunk utána az eszköz hordozta adatvédelmi kockázatoknak és tájékoztassuk róla az ajándékozottat.

10. Vigyázzunk a hamis webshopokkal!

christmas-3805334_1920

A kiberbűnözők a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtévesztő weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki, mint az eredeti. Szerencsére árulkodó lehet az URL és a domain név, ezért gyeljünk arra, hogy ezek tartalmaznak-e extra karaktereket, elütéseket.

Forrás: https://nki.gov.hu

Kapcsolódó bejegyzések

IT-Assist.hu

Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hírlevél

Ne maradjon le az Újdonságokról, Akciókról, Kedvezményekről. Iratkozzon fel Hírlevelünkre!
Adatait biztonságban tároljuk és bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki!

error: A tartalom védett!!!